SAMANTHA Maaseik

De duikschool SAMANTHA Maaseik

Duikschool SAMANTHA traint wekelijks op dinsdag van 20u30 tot 21u30 en op vrijdag van 21u00 tot 22u00. Onze afdeling jeugdduiken traint elke donderdag van 17u30 tot 18u30, telkens in het zwembad “AQUADROOM” Sportlaan 12A te Maaseik.

Onze jeugdduikers (8 tot 14 jaar) behalen volgende brevetten: bronzen, zilveren en gouden dolfijn. De volwassenen (vanaf 14 jaar) kunnen 1-, 2- of 3*-duiker worden. Verder bestaan er een aantal instructiebrevetten: assistent-instructeur, 1-, 2- en 3*-instructeur.

Onze duikschool telt tenminste 20 (assistent-)instructeurs (van alle niveaus: assistent-instructeur tot en met 3*-instructeur) en staat al meer dan 40 jaar garant voor een zeer gedegen en veilige duikopleiding.

Korte historiek SAMANTHA Maaseik

Toen in april 1980 enkele jongeren van de Maaslandse Zwemvereniging te Maaseik
in het competitiezwemmen de hoogste pieken van hun kunnen hadden bereikt, groeide bij hen het idee om in een andere discipline hun geluk te beproeven: de duiksport!

Op zondag 4 mei 1980 ging de eerste training door. In december 1980 volgde een aanvraag tot oprichting van een V.Z.W.. Op die wijze werd op 5 januari 1981 officieel duikclub “SAMANTHA” gesticht.

De naam “SAMANTHA” werd ontleend aan de Australische Samantha Bond, die door de bekende Israëlische onderwaterfotograaf David Philosof “de dochter van de zee en de zon” werd 
genoemd. Het eerste clubembleem werd ontworpen door kunstenaar Jan Peeters uit Maaseik.

In mei 1981 werden de eerste 9 brevetten behaald. In juni 1983 wordt een van de clubleden 1*instructeur en daarmee verwerft SAMANTHA het statuut van duikschool. SAMANTHA kan nu autonoom duikers opleiden!

In 1987 opent SAMANTHA haar deuren voor jongere leden: de voorloper van de afdeling Jeugdduiken.

1990: 10 jaar SAMANTHA. Drie leden slagen voor 1*instructeur. Dat jaar wordt de “Commissie Duikonderricht” opgericht, bestaande uit de (assistent-) instructeurs van SAMANTHA.

In 1991 slagen 3 leden voor de NELOS-stages in Frankrijk: twee worden 2*instructeur en de derde slaagt als eerste 3*instructeur (het hoogste brevet van de Vlaamse Duikbond NELOS) binnen de club.

2000: 20 jaar SAMANTHA! De jubileumviering gaat door in het C.C. Achter Olmen: Er zijn ongeveer 200 genodigden aanwezig. Vanaf 2001 wordt een zomerduikkalender opgesteld: op iedere duik zal één kaderlid afwisselend verantwoordelijk zijn voor de organisatie.

In 2002 wordt de afdeling Jeugdduiken opgericht. SAMANTHA krijgt een eigen domeinnaam op het internet: www.samantha-maaseik.be.

In 2003 telt de club een recordaantal leden van 149. Vanaf 2004 worden er clubweekends georganiseerd in Zeeland en in Waalse steengroeves. Ook de opendeurdag – tegenwoordig de jeugdduik-BBQ – wordt een jaarlijkse traditie.

2005 – 25 jaar SAMANTHA! De club krijgt van Stad Maaseik een renteloze lening voor aankoop van een eigen compressor. Ondertussen beschikt de club over een eigen vulstation met vulautomaat.

In 2010 verhuist de club naar het nieuwe zwemcomplex Aquadroom. SAMANTHA krijgt een ideaal gelegen materiaalhok zonder dat nog met duikflessen moet gesleurd worden. Ook worden clubreizen naar het buitenland georganiseerd. De club telt al jaren meer dan 100 leden en is een vaste waarde binnen de NELOS.

In november 2021 wordt de eerste vrouwelijke voorzitter verkozen en een bestuur dat voor meer dan de helft bestaat uit vrouwelijke leden. Op de AV van 2022 wordt het nieuwe clubembleem en de vernieuwde website voorgesteld. De toekomst is verzekerd!

SAMANTHA onderhoudt al meer dan 40 jaar goede relaties met andere clubs. De CMAS- en NELOS-filosofie staat hoog in het vaandel: duiken is een sport en die doe je met plezier, op een veilige wijze. Dankzij deze ingesteldheid geeft SAMANTHA al meer dan 40 jaar kwalitatieve niet-commerciële duikopleiding.

Het is dankzij al deze factoren dat SAMANTHA is wat het vandaag is: niet alleen de “NELOS-duikuniversiteit”, maar vooral een gezellige duikfamilie in het Vlaamse onderwaterwereldje, waaraan ieder van ons zijn steentje bijdraagt.

René Van Leeuwen,
Erevoorzitter.